تجربه سواری مرسدس‎ بنز ویژن EQXX، سوار بر پیکان نقره‌ای

ارسال توسط : مدیریت - تاریخ انتشار : 1401/07/29
.

مرسدس‌بنز با هدف تولید خودرویی با مصرف انرژی ۱۰ کیلووات ساعت در هر ۱۰۰ کیلومتر، ویژن EQXX را رونمایی کرد که سرانجام توانست به هدف خود رسیده و با یک بار شارژ کامل، مسافت ۱۰۰۰ کیلومتر را بپیماید. حال فرصت آن فراهم شده تا سواری این پیکان نقره‌ای را تجربه کنیم و عملکرد پرچمدار خانواده EQ را محک بزنیم.

بدنه مرسدس بنز eqxx

یک بار شارژ و سفری به درازای ۱۰۰۰ کیلومتر

خودروی فوق آیرودینامیک مرسدس‌بنز موفق شد تا از مرکز مهندسی نرم‌افزار برقی مرسدس در «سیندلفینگن» آلمان تا فرانسه (مسافت ۱۰۰۸) کیلومتر را با یک بار شارژ کامل طی کند؛ مصرف انرژی این خودرو در این سفر برابر ۸.۷ کیلووات ساعت بر ۱۰۰ کیلومتر محاسبه شده است. در پایان این سفر، EQXX به راننده اطلاع داده بود که هنوز ۱۳ درصد از شارژ باقی مانده است که می‌تواند با آن حدود ۱۲۸ کیلومتر دیگر را نیز بپیماید.

مدیر فناوری مرسدس‌بنز، «مارکوس شافر»، می‌گوید که EQXX یک خودروی نمایشی نیست بلکه یک پروژه تکنولوژیک محسوب می‌شود. آلمانی‌ها برای موفقیت در این پروژه باید از کارکرد درست باتری لیتیوم‌یونی، آیرودینامیک فعال، پنل‌های خورشیدی سقف و حسگرهای باد اطمینان حاصل می‌کرد. مرسدس‌بنز، من را برای حضور در جشن پایانی پروژه ۱۰۰۰ کیلومتری به فرانسه دعوت کرد تا تجربه سواری این خودروی خارق‌العاده را داشته باشم.

رینگ مرسدس بنز eqxx

پیکان نقره‌ای مرسدس‌بنز

با وجود اینکه مرسدس برای کم‌کردن وزن EQXX دست به انتخاب‌های نسبتا جالبی زده است اما فرمپردازی را به بهترین شکل به نمایش گذاشته است. دنباله دراز و کوچک‌تر به افزایش عملکرد آیرودینامیکی آن کمک می‌کند تا ضریب درگش به رقم تحسین‌برانگیز ۰.۱۷ برسد.

جالب است بدانید که طراحی بطری‌شکل این خودرو از نمای بالا، برای حفظ مزایای آیرودینامیکی زیان‌آور بود؛ بنابراین طراحان مجبور به استفاده از ورودی‌های هوا پس از طاق چرخ‌های جلو شدند تا جریان باد کناری را مدیریت کنند. مدیر بخش آیرودینامیک مرسدس‌بنز، «تدی وول»، معتقد است که این خودرو قادر به رسیدن‌به ضریب درگ ۰.۱۵ نیز بود اما طراحان اصرار داشتند که فرم کلی خودرو نرم، بی‌حس و قطره‌گونه نشود. با توجه به طراحی جذاب این خودرو می‌توان گفت که شاید نرسیدن به ضریب بهتر ارزشش را داشته است.

دیفیوزر مرسدس بنز eqxx

فضای داخلی نیز مانند بیرون به‌خوبی طراحی و ساخته شده است؛ مرسدس‌بنز برای ساخت کابین از مواد بازیافت‌پذیر و سازگار با محیط‌زیست مانند پلی‌اتیلن بازیافتی، چوب بامبو و ترکیب برگ کاکتوس نوپال و پلی‌اتیلن استفاده کرده است. برخی از بخش‌های نمای داخلی نیز با مواد ساخته‌شده با قارچ پرورشی کار شده‌اند که بیینده را به یاد چرم می‌اندازد.

کابین و صندلی مرسدس بنز eqxx

بالای داشبورد زیبای EQXX شاهد حضور یک نمایشگر LCD بزرگ ۴۷ اینچی موسوم‌به «هایپراسکرین» با وضوح تصویر ۸K هستیم که به‌صورت سرتاسری تعبیه شده است. این صفحه نمایش بزرگ، داده‌های لحظه‌ای وضعیت خورشید و باد را بررسی می‌کند و با توجه به آن، مسیری را به راننده پیشنهاد می‌کند که شرایط آب‌وهوایی مناسب‌تری برای افزایش گستره مسافت قابل‌پیمایش دارد. سیستم «Hey Mercedes» نیز در این خودرو به‌شکل یک شخصیت عجیب انسانی ظاهر شده که پیشنهادهای مختلفی را به راننده و سرنشینان ارائه می‌کند.

کابین مرسدس بنز eqxx

طعم شیرین موفقیت

سوارشدن به یک خودروی مفهومی چند میلیون دلاری کاری با ذهن می‌کند که دیگر متوجه مواد به‌کاررفته، ویژگی‌های لوکس و دستیار عجیب‌غریب خودرو نمی‌شوید. وقتی که نشستم، راننده‌ام ،«فریدمن فلاش»، دسته تنظیم دنده را جا‌به‌جا کرد؛ به‌این‌ترتیب، سفر ۳۰ دقیقه‌ای ما در جاده جنوب فرانسه که شامل جاده‌ها و خیابان‌های گوناگون می‌شد، آغاز گشت.

سواری مرسدس بنز eqxx

EQXX حدود ۱۷۴۱ کیلوگرم وزن دارد که وزن زیادی برای یک خودروی با توانایی پیمایش ۱۰۰۰ کیلومتر محسوب نمی‌شود. همین مسئله باعث می‌شود احساس کنید که خودرو قدرتی بیشتر از ۲۴۱ اسب بخار دارد درحالی‌که حقیقت ندارد! جالب است بدانید که نسبت قدرت‌به‌وزن EQXX بهتر از نسبت یادشده در مرسدس‌بنز EQS 450 پلاس ۲۴۶۰ کیوگرمی است.

فلاش در گذر از ترافیک سبک‌وسنگین راه با سرعت ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت هیچ مشکلی نداشت و معلوم بود پیشتر، ساعت‌ها پشت فرمان این خودرو رانندگی داشته است. سواری ویژن EQXX کاملا مطئمن بوده و مشخص است که مرسدس، اجزای آن را به‌خوبی روی هم سوار کرده ولی تایرهای کم‌اصطکاک این خوردو درکنار عایق‌بندی نه‌چندان مناسبش باعث شنیدن صدای لاستیک در برخی جاده‌ها می‌شد. البته که مرسدس‌بنز استانداردهای بالایی برای عایق‌سازی خودروهایش از صدا، لرزش و تندی‌های مسیر دارد اما ویژن EQXX رفتاری شبیه به یک خودروی دست‌ساز داشت.

مرسدس بنز eqxx فرانسه

فنربندی سفت است اما اصلا باعث ناراحتی سرنشینان نمی‌شود و پیمودن ۱۰۰۰ کیلومتر با آن به سختی دیگر خودروهای مفهومی نیست. سازنده راننده را مجبور کرده بود که از تنها از سیستم ورودی هوا HVAC استفاده کند و سراغ سیستم‌های تهویه‌مطبوع و گرمایش نرود.

سیستم اطلاعات سرگرمی این خودروی تک تولیدی و مانیتورهای بهینه آن من را مبهوت خود کرده بود. یک مجموعه از حسگرهای باد و خورشید، میزان نیروی تلف یا دریافت‌شده را به راننده منتقل می‌کنند. سیستم ناوبری سه‌بعدی نیز به ارائه پیشنهادهای متنوعی چون بهترین مکان برای فعال‌سازی سیستم بازیابی نیروی ترمز می‌دهد؛ بنابراین اگر به یک مسیر پر پیچ‌وتاب کوهستانی برسید، ویژن EQXX شما را از حضور این ویژگی کاربردی آگاه می‌کند تا خودرو بخشی از انرژی ازدست‌رفته خود را بازیابد.

پشت مرسدس بنز eqxx

کابین EQXX کوتاه و کشیده طراحی شده؛ بنابراین موقعیت نشستن سرنشینان پایین‌تر از حد عادی است. هیمن مسئله باعث می‌شود سرنشینان پای خود را در مکانی جلوتر از حد معمول قرار دهند. شیشه‌های باریک و خط سقف نیز اصلا به مذاق افراد مبتلا به کلاستروفوبیا (ترس از فضای تنگ و بسته) خوش نخواهد آمد و واقعا چیزی نیست که از یک خودروی کوتاه‌تر از سوپراسپرت‌های مک‌لارن بخواهید. وقتی که به زاویه دید و نمای خود عادت کردم، حس آرامش بیشتری داشتم و می‌توانستم از سواری لذت بیشتری ببرم. مواد منحصربه‌فردی که  در ساخت کابین به‌کاررفته‌اند، حسی به‌روز و لوس را منتقل می‌کنند. موکت نمدی فرانسوی و نمایشگر فراپهن EQXX هماهنگی خاص و زیبایی مخصوص به خود را دارند.

سقف مرسدس بنز eqxx

کربن بی کربن

تمام این تلاش‌ها در راستای اعتلای هدف اصلی ویژن EQXX صورت گرفته‌اند: عدم انتشار گازهای زیان‌آور و بازده بالا در استفاده‌های موتوری برای تولید انبوه. ما هنوز تا استفاده گسترده از آیرودنامیک فعال خاص و باتری فوق سبک و خود سردکن این خودرو حداقل یک دهه فاصله داریم (باتری با سیستم خنک‌سازی مایع هنوز به‌صرفه‌تر بوده و نصب آسان‌تری دارد) اما تلاش مرسدس‌بنز به‌خاطر تحقق‌بخشیدن به تصویر پیمایش ۱۰۰۰ کیلومتر با یک خودروی برقی در شرایط واقعی به همراه باد، باران، آفتاب و جاده‌های گوناگون، واقعا شایسته ستایش است.

راندمان مرسدس بنز eqxx

نتایج آزمایش‌های آیرودینامیکی مرسدس‌بنز برای ساخت ویژن EQXX، سرانجام راه خود را برای استفاده در نسل‌های آینده کلاس‌های A و B (که از یک پلتفرم مازولار مخصوص EV به نام MMA استفاده می‌کنند) خواهند یافت. حال اینکه آن خودروها کدام‌یک از ویژگی‌های EQXX را دردسترس عموم قرار خواهند داد مشخص نیست اما از آنجا که این خودروساز برنامه دارد تا سال ۲۰۲۵ در هر کلاس یک خودروی تمام برقی ارائه کند، در سال ۲۰۳۰ تماما برقی شده و در سال ۲۰۳۹ انتشار کربن تولیداتش را به صفر برساند، استفاده از فناوری‌های الهام‌بخش EQXX را محتمل‌تر از قبل می‌کند.

اگر خودروهای آینده مرسدس‌بنز سواری شبیه به ویژن EQXX باشند، پس آینده روشنی در انتظار خریداران آینده این برند خواهد بود. به نظر شما چقدر باید منتظر دسترسی به میراث گرانبهای این خودروی مفهومی باشیم؟! آیا ویژن EQXX همان راه‌حل گمشده‌ای است که خودروسازان برای حفاظت از سیاره به دنبال آن بوده‌اند؟!

محصولات تصادفی

مشاهده همه